lunes, 21 de septiembre de 2009


Plató d'Atenes, o Aristocles com l'anomenaven realment, és un dels més importants filòsofs de la història. Va viure a la polis d'Atenes als segles V i IV a.C., d'origen aristòcrata, va escriure poesia fins passar a ser discipul de Sòcrates, pel que va ser molt influenciat, amb ell va estar huit anys preparant-se per a ser polític, fins a que el seu mestre va ser condepnat a mort, aleshores Plató, desenganyat de la política, se'n anà d'Atenes i viatjà a Egipte, la Cirenaica i al sur d'Itàlia. De tornada cap a Atenes va ser capturat i venut com esclau, posteriorment un atinense el va reconèixer i comprar per a que poguès tornar a la seua polis, on va formar la primera acadèmia i va deixar escrites importants obres com La República.
Les idees fonamentals del pensament de Plató son, el dualisme, tant entre lo sensible i lo intel·ligible, com entre lo ontològic i lo antropològic. Reivindica el coneixement absolut i crítica al relativisme, és un filòsof universalista i racionalista, i per tant pensa que la única font del coneixement vertader és la raó. És conegut per la seua teoria de les idees, on el bé és la idea superior i l'intel·lectualisme moral. També és important la seua teoria del governant-filòsof, i per últim la diàlectica, o art del llenguatge oral, en el que creia al igual que Sòcrates, i per aquest motiu gran part de la seua obra escrita són diàlegs.



1 comentario:

  1. Excel·lent post, Sònia. Un bon resum, com es demanava, amb les principals idees del pensament de Plató ja apuntades. L'enllaç que cites a Torre de Babel és molt bó en general per a Plató i cal no perdre-lo de vista.

    ResponderEliminar